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Phones are muted 

Use Q&A box for questions 

Webinar is being recorded 

Westat will send a link of the recording 

within the next week 
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Housekeeping 



Brief review of Title II reporting 

requirements 

Answers to frequently asked questions  

Review of tips and resources for Title II 

reporting 

Q & A (throughout presentation, in the 

Q&A box) 
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Goals for Today’s Session 



  

Review of Title II Reporting Requirements 



The data collection is mandated by law in 
sections 205 through 208 of Title II of the HEA. 

The U.S. Department of Education may impose 
a fine of up to $27,500 for failure to comply. 

The U.S. Department of Education has no 
authority to eliminate required items. 

Westat provides technical assistance to states 
through the Title II Service Center. 
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Title II of the Higher Education Act (HEA) 



Traditional teacher preparation programs 

Alternative route teacher preparation 

programs based within an IHE 

Alternative route teacher preparation 

programs that are not based within an IHE 

(such as district-based programs) 

 
    Note: alternative routes are defined by the state 
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Who completes an Institution and 

Program Report Card? 
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Timeline for 2016 Reporting 

• IPRC reporting system opened on February 11, 

2016; IHEs were sent usernames and 

passwords via email. 

• Complete the report at your own pace. 

• We are in the process of uploading pass rates. 

• The certification and submission window is April 

15 through April 30, 2016. 

• Reports are due by 11:59pm local time on April 

30, 2016. 



State Guidance page 



  

Answers to Frequently Asked Questions 



Q: When is the report due? 
A: April 30, 2016 

Q: I have a post-baccalaureate teacher 
preparation program in addition to an 
undergraduate program - do I complete two 
reports? (and other questions about traditional 
versus alternative route reports) 

A: Institutions with traditional and alternative route 
teacher preparation programs will submit two reports. 
Alternative route programs are defined as such by the 
state. 

Q: How do I change my password? (and other log-
in problems) 

A: (live demonstration) 
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General Reporting Questions 



Q: Should I list Secondary Mathematics and Secondary 
History separately, or report them together as one Secondary 
Education program? 

A: If your institution counts Secondary Mathematics and 
Secondary History as different programs, please list them 
separately. Generally, we recommend listing secondary content 
areas separately. 

Q: My institution has a Secondary Math program at the 
undergraduate level, as well as a post-baccalaureate 
Secondary Math program. Should I count these as one 
program or two programs?  

A: Please count these as two separate programs. Remember to 
only report traditional programs in the traditional report, and 
alternative programs in the alternative report. 

Q: How do I save the information on this page? 
A: (live demonstration) 
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Section I.a Program Information FAQs 



Q: If we accept a minimum score for the 
SAT or the ACT for entry, how should we 
report? 

A: Please check any element that may be 
used to meet a requirement for program 
admission or entry. 

Q: What is the definition of postgraduate?  

A: Programs in which candidates would 
already hold an undergraduate degree before 
entering the program. 
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Section I.b Admissions, Undergraduate 

Requirements, Postgraduate Requirements FAQs 



Q: Please clarify the median GPA questions. 
A: The first question is asking for the median GPA of 
individuals before entering the program. The second 
question is asking for the median final GPA of 
program completers. 

Q: We have different minimum GPA requirements 
for our different teacher education programs. How 
should we report the minimum GPA?  

A: Please provide an average. You may use the text 
box to list each program and the required minimum 
GPA for each.  

Q: How do I clear the radio buttons? 
A: (live demonstration) 
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Section I.b Admissions, Undergraduate Requirements, 

Postgraduate Requirements FAQs, cont’d 



Q: Should we count individuals enrolled in all education 
programs, or just those for initial licensure? 

A: Include individuals who were enrolled in a teacher preparation 
program leading to an initial teaching credential in AY 2014-15. 
Do not count individuals who already hold a teaching credential 
and are adding an endorsement.  

Do we include AY 2014-15 program completers in the 
enrollment count? 

A: No. Once the individual has completed the program, he/she is 
counted as a program completer, and not an enrolled student. 

How do we count individuals who did not report their 
race/ethnicity? 

A: Those individuals will not be counted in any of the 
race/ethnicity categories, but will be counted in the total 
enrollment number. We do not expect that the sum of the 
race/ethnicity categories will add up to the total enrollment. 
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Section I.c Enrollment FAQs 



Q: I am confused regarding where we are supposed to 
answer questions specific to student teaching and what 
questions are asking about broader supervised clinical 
experience. 

A: Only the “Average number of clock hours required for student 
teaching” question is specific to student teaching; all other 
questions in Section I.d are referencing broader supervised 
clinical experience.  

Q: Can you explain how we are to report faculty and adjunct 
faculty? Do we include cooperating teachers in the count of 
faculty? 

A: Only IHE faculty should be included in the “Number of full-
time equivalent faculty supervising clinical experience during this 
academic year” question. Adjunct faculty and K-12 staff should 
be included in the “Number of adjunct faculty supervising clinical 
experience during this academic year (IHE and PreK-12 staff)” 
question. Cooperating teachers may be included in this count. 
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Section I.d Supervised Clinical Experience 

FAQs 



Q: What is the definition of 

“mentoring/induction support”?  

A: Mentoring/induction support is the 

coaching and instruction that a candidate 

receives while serving as the teacher of 

record in a classroom.  
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Section I.d Supervised Clinical Experience 

FAQs 



Section I.d Supervised Clinical Experience 

FAQs 

Q: For the question “Number of adjunct faculty 
supervising clinical experience during this academic year 
(IHE and PreK-12 staff),” is each cooperating teacher 
counted as 1 FTE? 

A. IHE and preK-12 staff (whether teachers or other 
educational leaders) who are engaged significantly 
with the teacher-candidates during their supervised 
clinical experience – in terms of spending significant 
amounts of time working with them – should be 
counted in the adjunct faculty count. When calculating 
the number of adjunct faculty, please count the actual 
number of individuals, rather than an FTE calculation. 
In other words, please count each individual as 1, 
regardless of the full-time or part-time status, or the 
amount of time supervising teacher candidates.  



Q: In Section 1.e, Teachers Prepared by Academic 
Major, how do post-baccalaureate programs 
report? 

A: Post-baccalaureate programs will report on the 
undergraduate degree of the program completers. 

Q: In Section 1.e Teachers Prepared by Academic 
Major, wouldn't anyone that would be included in a 
non-education major area, such as chemistry, also 
be included in one of the teacher education areas?  

A: No. Since this page is only asking for the 
undergraduate major, it is possible that an individual 
could have gotten an undergraduate degree in a non-
education field before entering a teacher preparation 
program. 
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Section I.e Teachers Prepared by Subject Area, 

Teachers Prepared by Academic Major FAQs 



Q: If I have a candidate that completed a post-
graduate program in secondary math education 
but his undergraduate degree was in engineering, 
how do I report that individual in Section I.e? 

A: Teachers Prepared by Academic Major: 
Engineering; Teachers Prepared by Subject Area: 
Teacher Education – Mathematics  

Q: Can I count an individual in more than one 
category?  

A: Yes. Please count individuals in all of the 
applicable subject areas or academic majors.  

Q: Are we answering these questions for enrolled 
students or program completers? 

A: Program completers. 
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Section I.e Teachers Prepared by Subject Area, 

Teachers Prepared by Academic Major FAQs, cont’d 



Q: How do I answer this question: “Do teacher preparation programs 
in your state address shortages of highly qualified teachers by area 
of certification or licensure?” 

This is asking whether or not TPPs in the state are making 
efforts to address shortages in specific certification areas. For 
example, if there is a shortage of teachers certified in a specific 
credential area, are TPPs in the state offering sufficient 
programs to address that shortage? Are they increasing 
recruitment/advertising efforts to address that shortage? Are 
there any alternative routes that specifically work to address that 
shortage?  

Q: I accidentally checked a response to whether or not I met the 
goal, but then realized I should have left that question blank since 
my program does not prepare teachers in Special Education. What 
should I do?  

A: (live demonstration) 
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Section II Annual Goals FAQs 



Q: My pass rates are not showing up in 

Section III – what do I need to do? 

A: We are currently in the process of 

uploading all pass rates we received from 

testing companies. 
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Section III Assessment Pass Rates, 

Summary Pass Rates FAQs 



Q: My pass rates are uploaded, but the 
number of passers and the pass rates are 
blank. 

A: For confidentiality purposes, the number 
passing and the pass rates are suppressed 
for any assessments that had fewer than 10 
test takers.  

Q: What should I do if I notice errors in my 
pass rates? 

A: Contact your testing company and/or state 
coordinator as soon as possible! 
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Section III Assessment Pass Rates, 

Summary Pass Rates FAQs, cont’d 
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Section VIII Report Card Certification FAQs 

• Q: How do I certify and submit my report? 

» A: Click on Section VIII Report Card Certification. If 

there are errors listed in the Data Edit Checks, you 

must address those errors before certifying and 

submitting your report.  
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Section VIII Report Card Certification: 
Submitting and Certifying Your Report 



  

Title II Reporting Tips and Resources 



Use Section VIII to compare data with last 

year 

Review data for accuracy, outliers  

Plan ahead for various levels of review 

The report is due on APRIL 30, 2016 
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Data quality tips and reminders 
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Technical Assistance documents 



Title II Service Center Team 

Carrie Murthy 

Ari Hirschhorn Richard Adrien Kelly Choong Luis Romero 



Help is just an email or phone call away! 

 

Title II Service Center 

title2@westat.com 

877-684-8532 
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Questions? 



Additional FAQs 

Q: I need copies of my prior year’s reports 

for accreditation. How can I access prior 

year’s reports? 

A: Contact us at Title2@westat.com and we 

can provide you with PDF copies of prior 

year’s reports. 

Q: How can I print out a copy of my 

current year’s report? 

(live demonstration) 

mailto:Title2@westat.com


Additional FAQs 

Q: I need pass rate data from my prior 

year’s reports for accreditation. How can I 

access pass rate data from prior years? 

A: (live demonstration) 


